Het Contactpersonenoverleg FGR (CPO) gaat weer van start

Weblogs

Tot 2018 hadden de gebruikers van het FGR zitting in het Gebruikersoverleg FGR (GO). Daarin werden in samenspraak met DGDOO/dA&O besluiten voorbereid ten aanzien van het FGR. Het GO FGR  is in 2018 opgeheven. O&P Rijk | Organisatieadvies is daarna zelf met  het Contactpersonenoverleg (CPO) gestart, om voeling te kunnen houden met de gebruikers.

In overleg met DGDOO/dA&O en de CFFR is besloten dit najaar weer met het CPO FGR te beginnen omdat er aardig wat grote en kleine wijzigingen van het FGR op stapel staan. In het CPO FGR, dat dient als een inhoudelijk voorbereiding en afstemming voordat advies wordt gevraagd aan de CFFR kunnen alle gebruikers zoals departementen, grote uitvoeringsorganisaties, HCvS en ZBO’s aanschuiven.

In het overleg worden:

  • de deelnemers geïnformeerd over (voorgenomen) aanpassingen en wijzigingen van het FGR
  • voorstellen voor technische, tekstuele, redactionele aanpassingen en inhoudelijke wijzigingen van het FGR besproken.
  • Organisaties die geraakt worden door een wijziging uitgenodigd om zelf vanuit expertise deel te nemen aan een projectteam dat een wijziging voorbereidt.

Aanleiding

De beleidsreactie op de evaluatie van het FGR (hierna: Beleidsvisie FGR) geeft aan dat het onderhouden van het Functiegebouw Rijk essentieel is voor het levend houden van het instrument. Dit is belangrijk in een tijd waarin de noodzaak om flexibel en wendbaar te kunnen opereren groter dan ooit is. De beleidsreactie is in 2022 vastgesteld door het Sectoroverleg Rijksoverheid (SOR). In de periode vanaf 2022 is de nadere uitwerking van de beleidsvisie ter hand genomen. Dit heeft onder meer geleid tot de instelling van de Commissie Functiegebouw en Functiewaardering Rijk (CFFR) in 2024. Deze commissie adviseert over voorstellen voor onderhoud aan het FGR (en in de toekomst aan FUWA-Rijk) die door de directeur Ambtenaar en Organisatie (DGDOO/dAO) van het ministerie van BZK worden voorgelegd. Nu de CFFR in het voorjaar is geïnstalleerd, is het belangrijk om de organisatiekolom weer nader te betrekken bij wijzigingsvoorstellen.

De deelnemers

De deelnemers van het CPO FGR hebben een driedimensionaal beeld van de inhoud, werking en toepassing van het FGR. Denk hierbij aan de achtergronden, de inhoud, de werking als O-instrument, het gebruik voor P-doeleinden. Ook hebben de deelnemers in de eigen organisatie een organisatorische positie en netwerk om als intermediair tussen organisatie en CPO FGR op te treden. Van hen wordt verwacht dat inbreng vanuit het eigen organisatieonderdeel wordt gedaan vanuit een Rijksbreed perspectief. Het gaat uiteindelijk om het actueel houden van een Rijksbreed instrument. Het voorzitterschap  van het CPO is in handen van de manager Organisatieadvies. De secretaris wordt ook geleverd door O&P Rijk | Organisatieadvies.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.