Groepsbeloning en externen: risicovolle onderneming?
Weblogs
De tijd van Sinterklaas en Kerstmis breekt weer aan en dat is voor veel organisaties een moment van reflecteren op de prestaties. En bij goede prestaties van een medewerker betekent dat, geheel in de geest van de feestdagen: cadeautjes! Soms krijgt de medewerker een eenmalige uitkering, maar ook toekenning van een groepsbeloning komt voor. En bij die laatste rijst de vraag of externe arbeidskrachten ook in de feestvreugde mogen delen.
Gelijke beloning voor uitzendkrachten volgens de WAADI
In de Wet Allocatie Arbeidskrachten door Intermediairs (WAADI) is namelijk geregeld dat externe arbeidskrachten aanspraak kunnen maken op gelijke beloning als de werknemers in dienst van de werkgever. In september van dit jaar deed de Hoge Raad een uitspraak over de reikwijdte van het begrip “beloning” voor uitzendkrachten.
De Hoge Raad oordeelde dat onder het begrip “beloning” naast het salaris ook “alle overige voordelen in geld of natura” vallen waarmee de werkgever zijn eigen werknemer beloont. En dat is een ruime opvatting. Dat betekent dat een groepsbeloning aan het team waar de uitzendkracht werkzaam voor is ook aan de uitzendkracht toegekend moet worden.
Groepsbeloning: afspraken met de uitzendwerkgever
So far, so good, denk je, dat gaat om uitzendkrachten die door hun uitzendwerkgever worden betaald. Toch? Dat klopt, maar goed om je vooraf te laten informeren over de gevolgen van de toekenning van een dergelijke groepsbeloning: hoe is de betaling van eventuele aanvullende (onvoorziene) beloningen aan de uitzendkracht via de uitzendwerkgever geregeld met die uitzendwerkgever? Zijn daarover afspraken gemaakt over doorberekening en zo ja, hoe zien die eruit? Zo weet je in ieder geval of je achteraf mogelijk discussie of een zure uitzendwerkgever kunt verwachten.
De positie van de ZZP’er: recht op groepsbeloning?
Goed om te weten. Maar hoe zit het dan met de zzp'er die via een tussenpersoon werkzaam is voor je organisatie? Die valt niet onder de WAADI, toch? Het valt niet uit te sluiten dat ook deze zzp'er aanspraak kan maken op een groepsbeloning als hij meedraait als onderdeel van dat team. De WAADI verstaat namelijk onder het ter beschikking stellen van een arbeidskracht: “het tegen vergoeding ter beschikking stellen van arbeidskrachten aan een ander voor het onder diens toezicht en leiding, anders dan krachtens een met deze gesloten arbeidsovereenkomst, verrichten van arbeid”. Van leiding en toezicht kan volgens rechtspraak vrij snel sprake zijn.
Praktische tips: voorkom verrassingen
Uitzendkrachten zijn arbeidskrachten als bedoeld in de WAADI, maar een groot deel van de literatuur stelt dat ook zelfstandigen die ter beschikking worden gesteld onder het begrip kunnen vallen. Als de zelfstandige dan eenmaal onder de WAADI valt, dan valt hij ook onder het ruime beloningsbegrip daarvan (“loon plus alle overige voordelen in geld of natura”). Het is dan goed om je ervan bewust te zijn dat niet valt uit te sluiten dat ook deze zzp'er (met succes) de groepsbeloning bij de tussenpersoon claimt. Check dus ook of en hoe hierin voorzien is in de afspraken met de tussenpersoon over doorberekening. Fijne feestdagen alvast!
Meer informatie
Heb je naar aanleiding van dit weblog nog vragen? De jurist of advocaat verbonden aan jouw departement, beantwoordt ze graag!
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.