Belangrijk: De vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers stopt per 31 december 2024

Weblogs

Wat houdt deze tijdelijke maatregel in?

De vereenvoudigde WIA-beoordeling maakt het mogelijk dat een arbeidsdeskundige van het UWV de WIA-beoordelingen uitvoert zonder tussenkomst van een verzekeringsarts. Dit kan echter alleen als zowel de werkgever als de werknemer hiermee akkoord gaan.

De vereenvoudigde beoordeling geldt voor medewerkers die vóór 31 december 2024 de wachttijd van 104 weken bereiken én 60 jaar of ouder zijn. In principe ontvangen deze medewerkers een uitkering op basis van volledige arbeidsongeschiktheid (WGA 80-100), tenzij ze nog deels werken met minder dan 35% inkomensverlies. In dat geval komt er geen WIA-uitkering.

Belangrijk: deze WGA-uitkering wordt niet doorbelast aan de werkgever als eigenrisicodrager (ERD).

Als tijdens de beoordeling blijkt dat de medewerker in de toekomst waarschijnlijk helemaal niet meer kan werken, wordt de beoordeling doorgestuurd naar de verzekeringsarts. Deze beoordeelt dan of de medewerker in aanmerking komt voor een IVA-uitkering.

Waarom deze maatregel?

De maatregel werd ingesteld door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om het tekort aan verzekeringsartsen bij het UWV te compenseren. Hoewel de wettelijke beslistermijn acht weken is, kan deze in de praktijk oplopen tot zes maanden. Door arbeidsdeskundigen in te zetten, kan UWV sneller beslissingen nemen.

Deze regeling eindigt per 31 december 2024, tenzij de minister besluit om deze te verlengen. Op dit moment is daarover echter niets bekend.

Wat gebeurt er na 31 december 2024?

Het tekort aan verzekeringsartsen blijft een groot probleem. Dit roept de vraag op hoe ervoor gezorgd kan worden dat WIA-aanvragen van 60-plussers, maar ook van andere langdurig zieke medewerkers, vanaf 1 januari 2025 niet vertragen.

Oplossingen van het UWV

Het UWV werkt momenteel met Sociaal Medische Centra (SMC). Hier zijn verzekeringsartsen verantwoordelijk voor een groep klanten en werken zij samen in een multidisciplinair team, dat onder meer bestaat uit arbeidsdeskundigen, sociaal-medisch verpleegkundigen en re-integratiebegeleiders. Door taakdelegatie en een efficiëntere inzet van personeel kunnen meer mensen sneller geholpen worden.

Daarnaast wordt benadrukt dat een complete en goed onderbouwde WIA-aanvraag cruciaal is. Als werkgever en werknemer samen een aanvraag indienen met voldoende medische informatie en een compleet re-integratiedossier, kan het UWV het dossier sneller afhandelen zonder dat een verzekeringsarts inhoudelijk hoeft te beoordelen.

Belang van een goede voorbereiding

Tijdens de laatste bijeenkomst van de Klankbordgroep Werkgever Midden van het UWV benadrukte een verzekeringsarts opnieuw het belang van complete WIA-aanvragen en het benutten van taakdelegatie. Deze aanpak kan helpen om wachttijden te verkorten en medewerkers tijdig duidelijkheid te geven over hun situatie.

Meer informatie

Dit weblog is geschreven door adviseurs van het Kennispunt Sociale Zekerheid. Heb jij naar aanleiding hiervan nog vragen? De jurist of advocaat verbonden aan jouw departement, beantwoordt ze graag!

We geven op het gebied van sociale zekerheid ook twee trainingen. Twee jaar ziek en dan... op 17 december aanstaande en Poortwachtertraject op 3 december aanstaande. Voor beide trainingen zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.