Proeftijdontslag: Wat het kost en wat je moet regelen

Weblogs

Het is soms een goed idee om een proeftijd af te spreken wanneer je een nieuwe medewerker aanneemt. Een proeftijd is een periode waarin zowel de werkgever als de werknemer de arbeidsovereenkomst direct kunnen beëindigen, zonder dat er een opzegtermijn, een specifieke reden voor ontslag of toestemming van het UWV of de kantonrechter nodig is.

Als de werknemer zelf tijdens de proeftijd opzegt, heeft hij geen recht op een WW-uitkering (behalve in uitzonderlijke gevallen) of op een transitievergoeding. Maar als de werkgever tijdens de proeftijd ontslaat, zijn er toch kosten en verplichtingen waar je rekening mee moet houden.

Eigenrisicodragerschap

Als overheidswerkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de WW-uitkering van een ontslagen werknemer. Dat heet het eigenrisicodragerschap. Dit betekent dat de werkgever de kosten van de WW-uitkering zelf moet dragen, zelfs als de werknemer maar een korte tijd in dienst is geweest. Als de werknemer bij een vorige werkgever veel WW-rechten heeft opgebouwd, worden die rechten ook meegeteld en moet de eigenrisicodrager alle uitkeringen betalen.

Re-integratie

Daarnaast blijft de werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie van de ontslagen werknemer. Dit betekent dat je de werknemer moet aanmelden bij O&P Rijk | Bedrijfszorg voor begeleiding. Bedrijfszorg kijkt samen met de werknemer en werkgever welke ondersteuning nodig is om de werknemer snel weer aan werk te helpen. Dit is niet alleen goed voor de werknemer, maar ook voor de werkgever, omdat de kosten voor de WW-uitkering dan sneller stoppen. Hoe sneller de werknemer een nieuwe baan vindt, hoe minder WW-uitkering de werkgever hoeft te betalen.

Begeleiding

Na de aanmelding bij Bedrijfszorg zijn er verschillende mogelijkheden voor begeleiding, afhankelijk van hoe lang de werknemer in dienst is geweest:

  1. Re-integratie bij een externe partner: bijvoorbeeld Randstad, USG Restart of Trajectconsult, met een traject van vier maanden en een mogelijke verlenging.
  2. Begeleiding door een WW-casemanager: als de werknemer kort recht heeft op WW.
  3. Hulp van het Team Diversiteit, Gelijkwaardigheid & Inclusie: voor mensen met een arbeidsbeperking die geregistreerd staan in het doelgroepregister.

De casemanager van Bedrijfszorg coördineert het proces en fungeert als contactpersoon voor de werkgever.

Kosten

Wanneer een medewerker wordt aangemeld, geeft de werkgever toestemming voor de kosten die Bedrijfszorg maakt voor het re-integratietraject van maximaal vier maanden. Als na vier maanden begeleiding de werknemer nog geen nieuw werk heeft, neemt Bedrijfszorg contact op met de werkgever om te bespreken hoe het verder moet. De WW-casemanager van Bedrijfszorg geeft dan advies over de vervolgbegeleiding. Het doel is dat de werknemer een andere baan vindt of als zelfstandige aan de slag gaat.

Sanctiebeleid

Als een werknemer een WW-uitkering aanvraagt, is hij verplicht mee te werken aan zijn re-integratie. Als de werknemer niet meewerkt, kan Bedrijfszorg in overleg met de werkgever het UWV inschakelen, dat kan besluiten om een sanctie op te leggen.

In het kort

Hoewel een ontslag in de proeftijd relatief eenvoudig lijkt, brengt het financiële kosten en verplichtingen met zich mee voor de werkgever. Het is belangrijk om de juiste stappen te zetten voor de re-integratie van de ontslagen werknemer om zo de kosten van de WW-uitkering te beperken.

Aanmelden

Ministeries kunnen iemand aanmelden via het Aanmeldformulier Eigenrisicodrager WW-casemanagement. Bij de aanmelding geeft de (ex-)werkgever toestemming voor de kosten die Bedrijfszorg maakt en inzet re-integratietraject van maximaal vier maanden.

Meer informatie

Dit artikel is geschreven door één van de adviseurs van het Kennispunt Sociale Zekerheid. Kijk voor meer informatie op de website.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.