Ontslag op staande voet: een stappenplan!
Weblogs
De meest verstrekkende sanctie in het arbeidsrecht is het ontslag op staande voet. De werknemer is per direct ontslagen. Omdat de gevolgen zo groot zijn voor de werknemer, moet een ontslag op staande voet voldoen aan strenge eisen. In dit artikel worden deze eisen besproken. Ten slotte volgt een voor de praktijk handig stappenplan dat je bij een ontslag op staande voet kunt gebruiken.

Voorwaarden ontslag op staande voet
Dringende reden
De werkgever mag een werknemer slechts ontslaan op staande voet als sprake is van een dringende reden. Wat is een dringende reden? In de wet zijn hiervan voorbeelden opgenomen, zoals: dronkenschap, diefstal, of misleiding bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst. Let wel, de in de wet opgenomen lijst is niet limitatief; ook andere ernstige gedragingen kunnen aanleiding zijn voor een ontslag op staande voet. Per geval moet je beoordelen of sprake is van een dringende reden.
Onverwijld opzeggen
Als sprake is van een dringende reden, moet de werkgever de arbeidsovereenkomst direct (‘onverwijld’) opzeggen. Maar wat nu als de feiten nog niet allemaal bekend zijn? In dat geval mag de werkgever nog een onderzoek instellen naar de gedragingen van de werknemer. Wel geldt dat de werkgever dan voortvarend moet handelen; het onderzoek mag niet langer duren dan noodzakelijk is. Wacht de werkgever te lang met het geven van het ontslag, dan is het ontslag niet rechtsgeldig.
Onverwijlde mededeling
De werkgever moet de dringende reden direct aan de werknemer mededelen. De reden hiervoor is dat de werknemer zijn standpunt met betrekking tot het ontslag moet kunnen bepalen, en dat kan alleen als hij weet waarom hij is ontslagen.
Hoor en wederhoor
Ten slotte is van belang om de werknemer te confronteren met de bevindingen en hem te vragen hierop te reageren, voordat hij daadwerkelijk wordt ontslagen. Het is mogelijk dat de werkgever alsnog afziet van het voorgenomen ontslag, bijvoorbeeld omdat de werknemer omstandigheden naar voren brengt die maken dat zijn gedragingen hem niet of minder kunnen worden aangerekend.
Stappenplan
Is sprake van een potentieel ontslag op staande voet, volg dan de volgende stappen:
- Zodra je bekend bent met de gedraging(en) van de werknemer, nodig de werknemer dan direct uit voor hoor en wederhoor.
- Vraag in het hoor en wederhoor gesprek zijn zienswijze op de hem verweten gedraging(en) en vraag of er persoonlijke omstandigheden zijn die van belang kunnen zijn voor de beoordeling van de gedraging(en).
- Als de reactie van de werknemer geen ander licht werpt op zijn gedraging(en), deel hem dan direct mee dat hij wordt ontslagen op staande voet, onder vermelding van de dringend reden(en).
- Bevestig het ontslag op staande voet per aangetekende brief aan de werknemer.
Is sprake van een potentieel ontslag op staande voet, maar is nader onderzoek naar de feiten gewenst, volg dan de volgende stappen:
- Zodra je bekend bent met de gedraging(en) van de werknemer, nodig de werknemer dan direct uit voor hoor en wederhoor.
- Vraag in het hoor en wederhoor gesprek zijn zienswijze op de hem verweten gedraging(en) en vraag of er persoonlijke omstandigheden zijn die van belang kunnen zijn voor de beoordeling van de gedraging(en).
- Geef in het gesprek aan dat nader onderzoek noodzakelijk is.
- Schors de werknemer hangende dit onderzoek en bevestig deze schorsing schriftelijk aan hem (de schorsing is een zogenoemde ordemaatregel uit de cao Rijk).
- Zorg ervoor dat het onderzoek voortvarend wordt uitgevoerd en niet langer duurt dan noodzakelijk is.
- Stel werknemer tussentijds schriftelijk op de hoogte van de voortgang van het onderzoek.
- Nodig werknemer uit voor een gesprek, zodra het onderzoek is afgerond.
- Laat de werknemer reageren op de onderzoeksbevindingen.
- Indien de onderzoeksbevindingen daartoe aanleiding geven: ontsla de werknemer op staande voet onder vermelding van de dringende reden(en).
- Bevestig het ontslag op staande voet per aangetekende brief aan de werknemer.
Tot slot
De gevolgen van een ontslag op staande voet zijn groot voor de werknemer. Hij is direct zijn baan kwijt en komt niet in aanmerking voor een WW-uitkering, omdat hij verwijtbaar werkloos is. Omdat de gevolgen zo groot zijn voor de werknemer, ligt de lat voor het aannemen van een dringende reden hoog. Een fors aantal ontslagen op staande voet houdt voor de rechter dan ook geen stand.
Ga dus niet over één nacht ijs bij een ontslag op staande voet. Twijfel je of je een werknemer op staande voet kunt ontslaan? Raadpleeg dan je juridisch adviseur verbonden aan je departement, zodat je goed geïnformeerd een besluit kunt nemen.
Meer weblogberichten
Meer weblogs van AAA Nieuwsbrief maart 2025
-
Samen sterk! Startpunt Organisatieverandering O&P Rijk gestart!
De Rijksoverheid staat op dit moment voor diverse veranderuitdagingen en bezuinigingen. Deze organisatieveranderingen zijn vaak ...
-
Staat van de Staat: Werkgever en werknemer na zeven jaar procederen en herplaatsen tóch uit elkaar
Verschil in karakters, onbegrip en geen constructieve communicatie hebben tot gevolg dat plaatsing na een eerder vernietigd ...
-
Declareren van reiskosten: hoe het wel (en niet) hoort
We reizen wat af voor ons werk. Met de trein, auto, fiets of scooter. En natuurlijk wil iedereen de kosten daarvan correct ...
-
Over het benadelen van klokkenluiders en klagers, weet jij waar de klepel hangt?
Een medewerker die een misstand meldt, geniet vanuit de wet en onze CAO Rijk bescherming. Wat we in de CAO Rijk geregeld hebben ...
-
Moet de werkgever het overlijden van een oud-werknemer bij RVU, SBF of ontslaguitkering doorgeven aan de uitvoerder?
Overlijdt een oud-werknemer in de periode dat hij een RVU-uitkering, SBF-uitkering of ontslaguitkering ontvangt, dan weet de ...
-
“Extra Belonen”, nader beschouwd
Het Rijk kent het Beleidskader Extra Belonen (BEB). Op basis van dit kader kunnen departementen werknemers een extra beloning ...
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.