Samen sterk! Startpunt Organisatieverandering O&P Rijk gestart!
Weblogs
De Rijksoverheid staat op dit moment voor diverse veranderuitdagingen en bezuinigingen. Deze organisatieveranderingen zijn vaak een complex proces. En behoren meestal niet tot je dagelijkse werkzaamheden, waardoor het vinden van de juiste aanpak best een uitdaging kan zijn. Er zijn doorgaans verschillende partijen betrokken met uiteenlopende belangen. Kan een organisatieverandering op een organische manier worden aangepakt, is een klassieke reorganisatie de juiste keuze, of is wellicht een dynamische tussenvorm de beste route? Is er misschien sprake van een overgang van onderneming? En welk proces, met of zonder VWNW-beleid, sluit dan aan bij de gekozen verandervorm?

Het antwoord op deze vragen komt van Het Startpunt Organisatieverandering, dat sinds kort operationeel is. Het Startpunt bundelt diverse O&P Rijk-expertises op het gebied van organisatieverandering en biedt, in samenwerking met Rijksconsultants van Rijksorganisatie ODI, deze als integrale dienstverlening aan. Het Startpunt biedt jou als opdrachtgever de mogelijkheid om je organisatieverandering te laten begeleiden door een multidisciplinair team. Dit team, waarin alle relevante expertises zijn vertegenwoordigd, zorgt ervoor dat je organisatieverandering soepel en zorgvuldig verloopt, met oog voor de ‘couleur locale’, medewerkers, medezeggenschap en vakbonden.
Specialisten van het Kennispunt Organisatieverandering & Recht van Advocaten en Adviseurs Arbeidsrecht (AAA), Organisatieadvies (OA), Loopbaan- en Talentontwikkeling (L&T), het Kennispunt Financiële Rechtspositie (KFR), P-Direkt en de Rijksconsultants van ODI werken nauw met elkaar samen. Als opdrachtgever word je ontzorgd, maar behoud je de leiding over het verandertraject en draag je altijd de eindverantwoordelijkheid.
Wie doet wat?
Het Startpunt Organisatieverandering stelt na een eerste gesprek een op jouw wensen afgestemd multidisciplinair team samen. Vervolgens wordt vanuit dat team de regie gevoerd zodat bij elke stap in het verandertraject de juiste experts worden ingezet. Aan het begin van een verandertraject onderzoeken collega’s van Organisatieadvies wat er precies moet veranderen en welke impact dit heeft op de opbouw en aansturing van de organisatie. Rijksconsultants kunnen bij het verandertraject onder andere als projectleider worden ingezet of meedenken over de mens- en cultuuraspecten van de verandering. Daarna beoordelen adviseurs van het Kennispunt Organisatieverandering & Recht of deze verandering personele consequenties heeft en welk veranderproces het meest geschikt is. Samen met de opdrachtgever wordt het veranderproces dan verder vormgegeven.
Bij VWNW-beleid komt Loopbaan- en Talentontwikkeling in actie. Zij nemen de VWNW onderzoeken af, maken rapportages, begeleiden bij het maken van een VWNW plan en bieden een VWNW kandidaat samen met de manager begeleiding.
Organisatieadvies helpt vervolgens met het O&F rapport, waarbij de experts van Organisatieverandering & Recht adviseren over de personele paragraaf. Zij geven ook advies over trajecten met de ondernemingsraad, vakbonden, het plaatsingsproces, brieven aan werknemers en de arbeidsjuridische kant van het VWNW-beleid.
Het Kennispunt Financiële Rechtspositie berekent de financiële gevolgen van de voorzieningen voor Van Werk Naar Werk voor medewerkers, en P-Direkt zorgt ervoor dat de systemen op een juiste manier ingericht worden.
Na verloop van tijd kan een evaluatie van het verandertraject bij de klant worden uitgevoerd door Rijksconsultants/Organisatieadvies.
Hoewel de inzet van verschillende expertises uit de beschrijving statisch lijkt, kan de dynamiek van een verandertraject ervoor zorgen dat de inzet van de verschillende expertises flexibel kan worden ingezet en fases kan overstijgen.
Kennis en taal
Een succesvol veranderproces vereist dat iedereen dezelfde kennis heeft en dezelfde taal spreekt. Daarom heeft de Academie voor Arbeidsrecht|Rijk de training 'Organisatie veranderen stap voor stap' ontwikkeld. In deze training begeleiden we je door alle fases van een verandertraject met praktische tips en voorbeelden en wordt getraind met (eigen) casuïstiek. Vanzelfsprekend wordt de training door een multidisciplinair team gegeven.
Een aparte opfristraining over het VWNW-beleid behoort ook tot de mogelijkheden. Welke training je ook kiest, de docenten uit verschillende vakgebieden begeleiden alle stappen van een organisatieverandering aan de hand van praktijkvoorbeelden.
Meer informatie en bereikbaarheid
Wil je meer informatie of contact met het Startpunt Organisatieverandering? Het Startpunt is bereikbaar via: StartpuntOrganisatieverandering@Rijksoverheid.nl
Meer weblogberichten
Meer weblogs van AAA Nieuwsbrief maart 2025
-
Staat van de Staat: Werkgever en werknemer na zeven jaar procederen en herplaatsen tóch uit elkaar
Verschil in karakters, onbegrip en geen constructieve communicatie hebben tot gevolg dat plaatsing na een eerder vernietigd ...
-
Declareren van reiskosten: hoe het wel (en niet) hoort
We reizen wat af voor ons werk. Met de trein, auto, fiets of scooter. En natuurlijk wil iedereen de kosten daarvan correct ...
-
Over het benadelen van klokkenluiders en klagers, weet jij waar de klepel hangt?
Een medewerker die een misstand meldt, geniet vanuit de wet en onze CAO Rijk bescherming. Wat we in de CAO Rijk geregeld hebben ...
-
Ontslag op staande voet: een stappenplan!
De meest verstrekkende sanctie in het arbeidsrecht is het ontslag op staande voet. De werknemer is per direct ontslagen. Omdat de ...
-
Moet de werkgever het overlijden van een oud-werknemer bij RVU, SBF of ontslaguitkering doorgeven aan de uitvoerder?
Overlijdt een oud-werknemer in de periode dat hij een RVU-uitkering, SBF-uitkering of ontslaguitkering ontvangt, dan weet de ...
-
“Extra Belonen”, nader beschouwd
Het Rijk kent het Beleidskader Extra Belonen (BEB). Op basis van dit kader kunnen departementen werknemers een extra beloning ...
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.